Nu kommer massor information för de nyfikna men främst till andra sökande studenter!
 
ÄNTLIGEN har vi bokat flygbiljetterna till och från vårt kära USA!! Vi åker till Köpenhamn för ynka 300 spänn den 5 augusti, och är framme på Kastrup på kvällskvisten så då sover vi på flygplatsen eftersom att det inte går några bra tåg på natten/tidig morgon. Flyget den 6:e går vid 10 på fm och då åker vi med Norwegian till London och sen vidare till Los Angeles. Det var mycket billigare att åka till LA med flyg istället för till San Diego, så när vi kommer fram tar vi pendeltåget till San Diego som inte går på mer än 400 kr och tar dryga två timmar. Vi checkar in på nåt hotell eller så den första eller de första två nätterna och letar boende därefter.
 
Hem kommer vi den 22 december och landar i Sthlm vid 21. Vi kom undan väldigt billigt med tanke på kort varsel så tur- och retur gick på strax under 13000. Dit gick på 9000 med tåg och hem kostade bara 4200 så var i god tid med att boka så blir det superbilligt! Vi väntade med att boka våra flygbiljetter tills vi fick vårt CSN beviljat och utbetalt. Jag tror att vi alla velar om studielån men det är så värt att ta merkostnadslån om man inte har jobbat ihop mycket innan och det är inget att snåla på när det är en så pass stor investering i sig själv(!)
Vi åker förresten via flygstolen både dit och hem, har ni åkt via dom? Vi såg att det finns endel bolag som verkar vara rätt luriga.
 
Resan hit har dock varit väldigt lång och krokig men så är livet. Reglerna har ändrats från och med den här terminen så nu får ni veta hur det går till. Vi valde att åka via Study abroad.
 
Förut så har studenterna som sökt till San Diego State University, SDSU, behövt VG i engelska A eller B för att få åka, och kurserna som man ska gå där har man valt på plats i skolan. 
 
Idag så krävs det att man antingen har läst engelska på universitetsnivå på 30 HP eller ett TOEFL-test (språktest på engelska) som man kan göra i Sthlm, Malmö eller i Gbg. Testet består av fyra olika delar, läsa, skriva, lyssna och prata. Det kostar runt 2000 kr, pågår i 4 timmar och är giltigt i två år. SDSU har ett minimum på 80 av ca 120 poäng, och där ligger snittet på de flesta skoior men det varierar lite.
 
Kurserna som man ska läsa på SDSU förbokar man innan via info som skolan skickar ut efter det att man blivit antagen. Vissa kurser man helst vill läsa låser man, dvs. kan man inte hoppa av, och de andra kurserna som man söker till är inte låsa för det är de kurser som man inte prioriterar lika högt. Kurserna man söker till är det inte säkert att man kommer in på för att det är många som söker, men det blir lättare för skolan att få ett försprång på hur många elever som vill gå vad och även chans för eleverna att se hur schemat ser ut för alla kurser. När vi väl kommer till skolan är det introduktion så då får man veta vilka kurser man ska läsa. För heltidsstudier ska man läsa minst 12 units men man kan läsa 15 units också, men det kostar mer så tänk på det! Där läser man alla kurser parallellt, så det är inte som i Sverige med en kurs i taget. Mer om kurserna vid kursstart.
 
Vi ansökte till SDSU i januari och börjar nu i augusti, så boka TOEFL-testet i väldigt god tid ifall det skulle behövas göras om. Gärna redan i november. Vi fick antagningsbeskedet på bara en vecka. Efter det bokade vi en tid på den Amerikanska Ambassaden i Sthlm och fick vårt Visum som kom hem några dagar senare. Dock så tar vistelsen 5 timmar för det är en lång väntan, men väl framme ställer de bara ett par korta frågor och tar fingeravtryck sen är det klart!
 
That's pretty much it! Hoppas det är till någon hjälp ni som söker, har ni några frågor så fråga på.
 
Ses i värmen! :)